ΔΕΙΤΕ...
Home / Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ / Κρεατότουρτα Χανίων

Κρεατότουρτα Χανίων

Η κρεατότουρτα Χανίων είναι μια παραδοσιακή χανιώτικη συνταγή για νόστιμη κρητική κρεατόπιτα που τη συναντούμε συνήθως στο πασχαλινό τραπέζι.

 

 

  • προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ:

Για την κρεατότουρτα Χανίων

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1½ κ. αρνί ή κατσίκι κατά προτίμηση από νεαρό ζώο (χεράκι η μπούτι)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 600 γρ. ανθότυρο Κρήτης
  • 400 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
  • 200 γρ. στάκα Κρήτης
  • 200 γρ. μαλάκα Κρήτης
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 2-3 πρέζα/ες κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την κρεατότουρτα Χανίων

Ξεπλένουμε πρώτα το κρέας.

Το βάζουμε σε κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να πάρει βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ξαφρίζουμε την επιφάνεια, όποτε είναι αναγκαίο.

Αφήνουμε να μαλακώσει καλά το κρέας και αφού κρυώσει λίγο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Κρατάμε 1/2 φλ. ζωμό κρέατος για τη γέμιση. Τον υπόλοιπο, τον χρησιμοποιούμε για πιλάφι ή σούπα.

Σε μπολ βάζουμε όλα τα τυριά, την κανέλα με μέτρο και το δυόσμο και τα ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.

Κάνουμε μια στρώση με τα μισά τυριά, απλώνουμε σε μια στρώση όλο το κρέας και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τυριά.

Ραντίζουμε με το ζωμό κρέατος.

Βρέχουμε τις άκρες της κάτω σφολιάτας και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.

Τσιμπάμε τις ενώσεις να κολλήσουν τα δυο φύλλα.

Για το ψήσιμο

Τρυπάμε την επιφάνεια της τούρτας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C, για περίπου 50 λεπτά.

Στα μισά του ψησίματος αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια με κρόκο διαλυμένο με λίγο νερό.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει η κρεατότουρτα.

Αφήνουμε την κρεατόπιτα να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε κομμάτια.

Μυστικό

Είναι απαραίτητο να τρυπήσουμε την επιφάνεια την πίτας, ώστε να αναπνέει και να γίνει κριτσανιστή.

ΠΗΓΗ: argiro.gr